Kesin karara itiraz edilebilir mi?
Olağanüstü kanun yolları, doğası gereği, kanunda belirtilen merciye temyiz başvurusunda bulunulabilen kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı kanun yollarıdır. Bölge adliye mahkemesi kıdemli savcısının temyizi de olağanüstü kanun yollarından biridir.
Kesin karar bozulur mu?
Kesinleşmiş bir hapis cezasının bozulup bozulmayacağı sorusuna cevap vermek gerekirse; evet, bozulma olasılığı vardır. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan ilki olağanüstü yasal yollara başvurmak, ikincisi Anayasa Mahkemesi’ne bireysel olarak başvurmak. Kesinleşmiş hapis cezaları artık infaz aşamasına geçiyor.
Kesinleşmiş karar istinaf edilir mi?
Temyiz başvurusu için süreler geçmişse, temyiz kabul edilmeyecek ve reddedilecektir. Temyiz konusu olmayan bir karara, yani kesin bir karara karşı temyiz başvurusunda bulunulursa, başvuru ilk derece mahkemesi tarafından reddedilecektir.
Karara çıkmış dosyaya itiraz edilir mi?
Aşamalardan biri de mahkeme kararının sonunda dava dosyasının karara bağlanmasıdır. Mahkeme kararı taraflara tebliğ edildikten sonra itiraz süresi içinde karara itiraz edilmezse veya bu süre içinde karar kabul edilirse karar kesinleşir. Buna göre itiraz süresi içinde karar kesinleşmez.
Mahkemenin verdiği karara nasıl itiraz edilir?
Ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde hâkim veya mahkeme kararına karşı, ilgililerin kararı öğrendikleri tarihten itibaren yedi gün içinde, Kanunun 35 inci maddesine göre kararı veren mercie başvurarak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla Mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğüne bildirimde bulunarak itiraz edilebilir.
Hangi kararlara karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir?
Karar düzeltme başvurusu; Yargıtay’ın esastan reddedip kesinleşen kararlarına veya Yargıtay kararlarına karşı Başsavcılığın temyiz yetkisini kullanabileceği olağanüstü bir başvurudur. Temyiz başvurularının kabulü (esasından reddedilmesi) veya bozulması gerekir.
Kesinleşmiş karar varken yeniden dava açılır mı?
Çünkü devlet mahkemelerin sürekli ve tekrar tekrar aynı uyuşmazlıkla (davayla) meşgul olmasını istemez. Söz konusu uyuşmazlıkta kesin karar verilmişse aynı konuda, aynı taraflar arasında ve aynı gerekçelerle yeni bir dava açılamaz.
Kesinleşmiş karar tashih edilebilir mi?
Kararın kesin olması, karar vermelerine engel değildir. HMK’nın 305/1. maddesi, tahsisin yapılabileceği süreyi “infaz tamamlanıncaya kadar” olarak belirtmektedir. Buna göre, bir hükmün infaz edildiğinin tespiti mümkün değildir.
Kesinleşmiş karardan sonra ne olur?
İlgili kişiye verilen hapis cezası, olağan kanun yolları (istinaf veya temyiz) tüketildikten sonra kesinleşir. Kesin hüküm, infaz için infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı, hükmün içeriğine göre infaz eder.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla aynı anda temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
Karar düzeltme nereye yapılır?
Karar düzeltme başvurusu, başvurucunun yerleşim yeri mahkemesine, kararı veren mahkemeye veya doğrudan doğruya istinaf merciine yapılabilir.
Bir karar kaç kez istinaf edilir?
Temyiz, birinci derece mahkemelerin kararlarının hem olgusal hem de hukuki açıdan üst mahkeme tarafından incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası üst bölge mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.
Kesinleşmiş karara itiraz var mıdır?
CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.
Kesinleşmiş mahkeme kararı nasıl bozulur?
Kesinleşmiş hapis cezası, Yargıtay Başsavcısının itirazı üzerine kaldırılabilir. Başsavcı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın kendisine tebliğinden itibaren 30 gün içinde Genel Ceza Dairesine itiraz edebilir.
Karar düzeltmeye cevap verilir mi?
İtiraz sonucu verilen karar lehimize ise ve diğer tarafa karar düzeltme tebliğ edilirse, karar düzeltme talebine gerekli görülmesi halinde cevap verilir ve bu cevap UYAP üzerinden elektronik imzalı olarak dosyaya iletilir.
Kesinleşmiş hükme itiraz edilir mi?
Kesinleşmiş hapis cezasına itiraz; sanığın lehine sonradan CMK veya TCK’ya eklenen bir karar olması, kararda veya işlemde sonradan bir usulsüzlüğün tespit edilmesi, CMK m.311, işlemin yenilenmesini gerektirecek yeni deliller vb. olması halinde mümkündür. Bu, aşağıdaki gibi durumlarda mümkündür…
Gerekçeli karara itiraz edilince ne olur?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde, itiraz ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla aynı anda temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
Kesin olarak verilen kararın tebliği gerekir mi?
Başka bir deyişle, kararın kesinleşmesini sağlamak veya temyiz hakkını kullanmak için tarafların mahkemeye başvurarak gerekçeli kararın taraflara tebliğini istemeleri gerekir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse karar kesinleşmez.
Tavsiyeli Bağlantılar: Bakanlıklar Nelerdir